Basın Kiti

HACI BEKTAŞ VELİ’NİN VEFATININ 750.YIL DÖNÜMÜ ANMA ETKİNLİKLERİ
BASIN TOPLANTISI

HACI BEKTAŞ VELİ’NİN VEFATININ 750.YIL DÖNÜMÜ ANMA ETKİNLİKLERİ NEVŞEHİR’DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

“İNSANLIĞIN ÖZÜ, PİR VELİ’NİN SÖZÜ, SEVGİ, BARIŞ, KARDEŞLİK” TEMASIYLA HACI BEKTAŞ VELİ’NİN VEFATININ 750.YIL DÖNÜMÜ ANMA YILI ETKİNLİKLERİ
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI’NIN ÖNCÜLÜĞÜNDE UNESCO İŞBİRLİĞİYLE NEVŞEHİR’DE YAPILDI.



Anadolu irfanının sönmeyen ışığı Hünkar Hacı Bektaş Veli, vefatının 750. Yıldönümünde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın öncülüğünde Nevşehir’de Hacı Bektaşi Veli Müzesi’nde uluslararası katılımlı törenle anıldı.
2021 yılı UNESCO tarafından Hacı Bektaş Veli Anma Yılı olarak belirlenmesinin ardından Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ın yayınladığı genelge ile 2021 yılı boyunca yurt genelinde bir dizi etkinlik düzenlenecek.
Bu kapsamda Nevşehir’deki Hacı Bektaş Veli Müzesi’nde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ev sahipliğinde yapılan törene Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, İran Ankara Büyükelçisi Muhammed Farazmend, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Mustafa Açıkgöz ve Yücel Menekşe, Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, Ankara Valisi Vasip Şahin, Yozgat Valisi Ziya Polat, Tunceli Valisi Mehmet Ali Özkan, Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Malatya Valisi Aydın Baruş ve Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Oğuz Öcal, Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok ile ilçe belediye başkanları ve kaymakamları katıldı. Sanatçı Oktay Kaynarca’nın sunuculuğunu üstlendiği gecede, sanatçı Hülya Koçyiğit ve Alevi Bektaşi toplumun öncüleri arasında yer alan Arnavutluk Elbasan Dergahı Dervişi Admir Muçodemi, Baba Mansur Ocağı Dedesi ve Tunceli Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt, Babagan Kolu’ndan Hüseyin Altunkuş, Hacı Bektaşi Veli Derneği Postnişini Veliyettin Ulusoy, Sucaddin Kolu’ndan Mehmet Demirtaş ve Türkiye’nin dört bir yanından Alevi Bektaşi toplumunun temsilcileri katıldı. Tören Bektaşı gülbangının okunmasıyla başladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: “Manevi rehberlerimizi yılmadan usanmadan anlatmayı sürdüreceğiz”

Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sözlerine yangın felaketinde yaşamı yitirenlere rahmet dileyerek başladı. Bakan Ersoy, Türkiye’nin birçok şehrindeki orman yangınlarıyla ilgili olarak “Türk milleti bu sınavdan alnı ak çıkacaktır. İnsanımızın yaralarını el birliği ile saracak, yaşamı normale döndüreceğiz. Ormanlarımızı yeniden yemyeşil birer cennet bahçesi yapacak, turkuaz denizlerimizle buluşturacağız. Allah’ın izniyle bir çakıl taşından dahi vazgeçmediğimiz bu vatanın doğasını da içindeki canlıları da karamsarlığa teslim etmeyecek; ayakta kalarak, beraber olarak umutsuzluk için çaba gösterenleri umudumuz, inancımız ve kararlılığımızla yine hüsrana uğratacağız” diye konuştu.
Bakan Ersoy, UNESCO’nun Hacı Bektaş Veli’nin vefatının 750’nci yılını anma ve kutlama yıl dönümleri programına alındığını anımsatarak şunları söyledi:
“Sayın Cumhurbaşkanımızın 2021 yılını “Hacı Bektaş Veli Yılı” ilan etmesiyle ile adımlar atılarak Bakanlığımız öncülüğünde onun öğretilerinin anlatılacağı etkinlikler düzenlenmesi kararlaştırıldı. Uluslararası çok güzel bir sempozyum gerçekleştirerek etkinlikleri başlatmış olduk. Bilim insanlarımız, akademisyenlerimiz ve çevrimiçi olarak etkinliğe iştirak eden yabancı katılımcılarımızla Hacı Bektâş-ı Velî’nin çağları ve sınırları aşan etkisi, izleri detaylarıyla anlatıldı; fikirler ve bilgiler paylaşıldı. Anadolu irfanını bina eden, yaşatan ve yayan manevi rehberlerimizin bilinmesini, fikirlerinin öğrenilmesini ve anlaşılmasını sağladığımız ölçüde, geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de insanlığa çok büyük bir fayda sunmuş, daha geniş kitlelerin sahipleneceği bir miras bırakmış oluruz. O yüzden yılmadan, usanmadan anlatmayı sürdüreceğiz. Bu minvalde UNESCO ile iş birliği içinde etkinlikler düzenlemeye ve Hünkâr’ın sesi olmaya devam edeceğimizi bir kez daha vurgulamak isterim.”

Cumhurbaşkanı Sözcüsü Kalın: “ Hacı Bektaş Veli, bu toprakların çok ötesinde bütün insanlığa ışık tutmaya devam ediyor”

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın da törende yaptığı konuşmaya Ege Bölgesi’nde çıkan yangınlarda hayatını kaybedenleri anarak başladı. Kalın, Hacı Bektaş Veli öğretisinin günümüzde ne kadar önemli olduğunun altını çizerek, “Hacı Bektaş Veli'nin ait olduğu, büyüttüğü ve derinleştirdiği gelenek, bizim Anadolu irfan geleneğimiz olarak yüzyıllardır sadece bu topraklara değil, bu toprakların çok ötesinde bütün insanlığa ışık tutmaya devam ediyor. Zira gelenek Türkçede kelime itibarıyla 'gelene ek' demektir. Eklendiği oranda hayatiyetini koruyan dinamik, organik bir süreci ifade eder" diye konuştu.
Kalın, geleneğin sadece tarihteki yaşanmış hadiselerin envanterinden ibaret olmadığını vurgulayarak şunları kaydetti:
"Gelenek, biz ona bir şey kattığımızda, onun ruhunu kendi ruhumuzda teneffüs etmeye başladığımızda hayatiyet kazanan ve süreklilik kazanan bir şeydir. Yüzlerce yıl sonra bugün 750. yılında vefatını andığımız Hacı Bektaşi Veli, onun yolundan gittiği diğer erenler ve onun yolundan giden diğer Anadolu erenleri, bu geleneği yaşatmış ve bize büyük bir miras olarak bırakmıştır. Arifler, mutasavvıflar, dedeler, canlar ve mürşitler olarak bugün de bizim yolumuzu aydınlatmaya devam ediyorlar. Bugün aslında onların mesajına insanlığın her zamankinden fazla ihtiyacı var.”

Vali Becel: “Hacı Bektaş Veli’nin mirasına sahip çıkmak asli görevimizdir”

Törende konuşan Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel ise, “Bu anlamlı günde Hünkarı rahmetle anıyoruz. Öğretileri ile bize bir olmayı insanı sevmeyi öğreten Hünkar’ın evrensel kimliğinin paylaşılacağı “İnsanlığın özü pir velinin sözü” ile bir araya geldik. Bir milleti millet yapan en önemli unsur kültürdür. Toplumların kimlik kazanmasından değerlerin gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli yer tutar. Hacı Bektaş Veli’nin öğretisi bir olmayı, insanı sevmeyi, insan sevgisini, adalet ve hoşgörüyü temsil ediyor. Barış ve kardeşliğe davet eden Hacı Bektaş Veli’nin bu topraklarda yeşermiş olması ve hala yaşaması bizler için gurur vesilesidir” dedi.

Belediye Başkanı Savran: “Hünkar, yaşadığı yeri sevgi ile aydınlattı”

Nevşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Savran da “Hacı Bektaş Veli, yaşadığı döneme sevgi ve barışı getirdi ve geleceğe ışık tutu. Anadolu kimliğinin inşasına temel oldu. Evrensel değerlerini yaşatmak içim için en büyük görevlerden biridir. İlçemiz ve şehrimiz bu mirasın en önemli koruyucusudur. Bu ilçeden tüm dünyaya yayıldı. Barışı, düşmanlık yerine dostluğu, nefret yerine sevgiyi merkeze koydu. Yaşadığı yeri sevgi ile aydınlattı” diye konuştu.

UNESCO Genel Konferans Başkanı Ahmet Altay Cengizer: “Eşsiz Anadolu kültürünün tutkalı”

UNESCO Genel Konferans Başkanı Ahmet Altay Cengizer video mesajı ile katıldı. Mesajında Hacı Bektaş Veli’nin eşsiz Anadolu kültürünün tutkalı olduğunu belirterek, “Zaman ötesinde çağları açan günümüzün bu defa hikmet dolu sözlerinin modern dünyanın hali ile nasıl son derece ilintili olduğunu altını çizmek istiyorum. Dünyaya daha iyi anlatmamız gereken bir hikayemiz var. Hacı Bektaş Veli’yi daha iyi anlatmak için en yetkin biçimde yapılacak yeni bilimsel çalışmaların ve yeni dillere çevrilmesinin zamanı geldiğini düşünüyorum. Bu topraklardan çıkan şahsiyetler dünyada daha iyi bilinip hak ettikleri değere ulaşmalılar” dedi.

UNECO Türkiye Milli Komisyon Başkanı Oğuz: “Bu toprakların insanlığa söyleyeceği çok söz var”

Ardından UNECO Türkiye Milli Komisyon Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz söz aldı. Oğuz, “UNESCO’ya Hacı Bektaş Veli Yılı önerisinde bulunduk. Pirimiz Hacı Bektaş Veli, UNESCO’nun bize sormuş olduğu bazı sorulara kendiliğinden cevaplar verdi. Doğumunun veya ölümünün üzerinden 50 ve katları yıl geçmiş olması lazım. Pirimizin ebedi diyara intikalinin üzerinden 750 yıl geçti. Diğer kriter insanlık için önemli bir şahsiyet midir? İnsanlık için önemli olma kriterlerini arıyor. Sizin bu isim önerinizi sizden başka ülkelerde de tanıklık ediyor mu diye soruyor. Biz ise 4 ülkeye başvurduk. 4 farklı ülke de Azerbaycan, İran, Kuzey Makedonya ve Romanya tanıklık etti. Hacıbektaş ilçesi olarak biz bu hikayesinin neresinde duruyor diye baktığımızda binlerce kilometre öteye geçerek atalarının yani Ahmet Yesevi’lerin doğduğu topraklara götürüyor. Anadolu, Afrika, Balkanlar, Orta Asya’ya kök saldı. Bu toprakların insanlığa söyleyeceği çok söz var” diye konuştu.

Hacıbektaş Belediye Başkanı Altıok: “ O Bektaşiliğin gönül dili olmayı başardı”

Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok ise, “ O bütün insanlara sevgi, saygı ve kardeşliği önerdi. Alevi Bektaşi geleneğinin harcını kardı. Bektaşiliğin gönül dili olmayı başardı. Hacı Bektaş Veli yüzlerce yıldır süren Alevi Bektaşi geleneğinin öncüsüdür” diyerek Hacı Bektaş Veli ve öğretisinin bölge için öneminin altını çizdi.
Tören de ayrıca Anma Yılına özel hazırlanmış tanıtım filmi izlendi. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün ortak hazırladığı “Yoldaki Nefesler ‘Pirlere Niyaz Ederiz’ isimli bir gösteri ile sona erdi.
Törenin ardından Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Türkiye’nin dört bir yanından gelen Alevi Bektaşi önderleriyle Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nde düzenlenen yemekte bir araya geldi.

Kadıncık Ana Evi Açıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hacı Bektaş Veli’nin vefatının 750. Yılı Anma Etkinlikleri kapsamında restore edilen Kadıncık Ana Evi’nin açılışını yaptı. Hacı Bektaş Veli’nin de bir süre kaldığı 800 yıllık Kadıncık Ana Evi’nde konuşan Bakan Mehmet Nuri Ersoy, şunları söyledi:
“Geçen yıl almış olduğumuz kararla Mülkiyetinin Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait Kadıncık Ana Evi’nin restorasyonuna başladık. Hızlı biçimde tamamladık, 713 bin liralık harcamayla ziyarete hazır hale geldi. Hacı Bektaş Veli'nin güvercin şeklinde Hacıbektaş'a gelmesi sürecinde onu hisseden ilk kişinin Kadıncık Ana olduğu varsayılır. Kendisine evinde ekmek içinde yağ ikram etmiş. Hacı Bektaş Veli'nin de 'Artsın eksilmesin, taşsın dökülmesin.' diye dua ettiği rivayet edilmekte. Kadıncık Ana, toplumda kadın iş gücü ve kadın birliğini temsil eden önemli bir figür olarak kabul edilmekte. Kendisinin mezarının bilinmemesi ve bu evde yaşadığının kabul edilmesi nedeniyle Kadıncık Ana Evi yoğun ziyaretçi almaktadır. Bu açıdan da restore edilip ziyarete daha uygun hale getirilmesi önemliydi. İşletme ve yönetimi Müzeler Genel Müdürlüğünce takip edilecek. Hayırlı olmasını diliyoruz."

Müzedeki 3 Kıymetli Eser Restore Edildi

Bakan Ersoy, daha sonra Hacı Bektaş Veli Müzesi’ni ziyaret etti. Burada Osmanlı döneminden kalan ve restorasyon işlemleri tamamlanan bir sancak, bir seccade ve bir örtünün sergilendiği müzenin “Kiler Evi” bölümünde incelemelerde bulundu.

Hacı Bektaş Veli, 30 şehirde düzenlenecek etkinliklerle anılacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın UNESCO işbirliğiyle hazırladığı programlarla Hacı Bektaş Veli’nin vefatının 750. Yılı Anma etkinlikleri, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere 30’a yakın şehirde yıl boyunca devam edecek.